[email protected] | 0216 336 0506

Makaleler

Makaleler

1632 SAYILI ASKERİ CEZA KANUNU'NUN EK 15. MADDESİ UYARINCA YAPILAN SORUŞTURMA İZNİNE İTİRAZIN KABULÜ HALİNDE ASKERİ PERSONEL HAKKINDA BAŞLATILAN SORUŞTURMADA DOSYANIN İŞLEMDEN KALDIRILMASINA KARAR VERİLECEĞİNE DAİR EMSAL KARAR

24/06/2021 tarih ve 7329 sayılı Kanun'un 5. Maddesine istinaden 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'na getirilen Ek Madde 15 uyarınca "Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun işlenildiğinin öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dâhil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre, zorunlu hâllerde on beş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir. Yetkili merci, belirtilen süreler içinde soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi konusunda karar verir ve kararını Cumhuriyet başsavcılığına, hakkında inceleme yapılana ve varsa şikayetçiye bildirir. Bu kararlara karşı on gün içinde itiraz edilebilir. Sırf askerî suçlara ilişkin verilen soruşturma iznine itiraz edilmesi, soruşturma işlemlerini engellemez."

4483 sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun Ön inceleme yapanların yetkisi ve rapor başlıklı 6. Maddesi uyarınca "Ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişiler, bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerini haiz olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre işlem yapabilirler; hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunarlar."

4483 sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun Süre Başlıklı 7. Maddesi uyarınca "Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre, zorunlu hallerde on beş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.  Yetkili merci, herhalde yukarıdaki fıkrada belirtilen süreler içinde memur veya diğer kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi konusunda karar vermek zorundadır."

Mağdur- şikayetçi sıfatıyla ifadesinin alındığı disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen ön inceleme raporunda "Personel ifadesinde iddia olunan eylemleri ikrar etmiştir” şeklindeki genel ve soyut ifadelerle uzman erbaş olan müvekkil hakkında emre itaatsizlik suçlamasıyla verilen soruşturma izni kararına karşı

Ø  sanal bahis oynamanın yasaklanmasına yönelik bir emrin hizmete ait bir talep veya yasak değil tamamen kişinin özel hayatına yönelik bir müdahale olması,

Ø  müvekkil hakkında düzenlenen ön inceleme raporunun matbu tek sayfalık ve gerekçesiz bir evraktan oluşması, raporda görüş ve gerekçenin yer almaması,

Ø  ön inceleme ile görevlendirilen personelin, müvekkilin ifadesini almadığı, (4483 sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun Ön inceleme yapanların yetkisi ve rapor başlıklı 6. Maddesine aykırı olarak)

Ø  soruşturma izninin süresi içerisinde verilmemiş olması,

gerekçeleri ile Bölge İdare Mahkemesine yapmış olduğumuz itiraz haklı görülerek İtirazın Kabulüne, Soruşturma İzninin Kaldırmasına, Soruşturma İzni Verilmemesine karar verilmiştir:

“Olayda, … Komutanlığında görevli P. Uzm. Çvş. … hakkında; … bu nedenle emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği iddiaları üzerine yapılan ön inceleme sonucunda soruşturma izni verilmiş ise de; dosya münderecatı ile somut olayın niteliği dikkate alındığında, ceza soruşturması yapılmasına yeterli bilgi ve belgenin dosya muhteviyatı itibariyle mevcut olmadığı sonucuna ulaşıldığından, itirazın kabulüne, itiraza konu soruşturma izni verilmesine ilişkin kararın  yöntem ve yasaya uygun bulunmaması nedeniyle kaldırılmasına, ilgili hakkında soruşturma izni verilmemesine,  4483 sayılı Yasanın 11. maddesi uyarınca dosyanın karar ekli olarak … Komutanlığı'na, kararın bir örneğinin ise itiraz edene gönderilmesine, … tarihinde kesin olarak  oybirliğiyle  karar verildi.”

Bölge İdare Mahkemesince Soruşturma izni verilmemesi kararı üzerine soruşturma savcısı tarafından da dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir:

“… Komutanlığı Adli İşlem Şube Müdürlüğü'nün … tarih ve … sayılı yazısı ile; … Komutanlığı'nın ... tarih … sayılı "Soruşturma izni Verilmesine" dair kararına karşı P.Uzm.Çvş. … Vekili Av. Ekin Gültekin ARSLAN tarafından itiraz edildiğinin ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesi'nin … tarihli, … esas ve … karar numaralı kararı ile "dosya münderecatı ile somut olayın niteliği dikkate alındığında, ceza soruşturması yapılmasına yeterli bilgi ve belgenin dosya muhteviyatı itibariyle mevcut olmadığı sonucuna ulaşıldığından, itirazın kabulüne, itiraza konu soruşturma izni verilmesine ilişkin kararın yöntem ve yasaya uygun bulunmaması nedeniyle kaldırılmasına, ilgili hakkında soruşturma izni verilmemesine" dair karar verildiğinin bildirildiği dosya kapsamından anlaşılmakla, Evrakın UYAP ortamında soruşturma sırasına kaydedilmiş olması nedeniyle 15/08/2017 tarihli 694 sayılı K.H.K.nın 145. maddesi uyarınca 5271 sayılı yasanın 158. maddesine eklenen 6. fıkrasında tanımı yapılan "Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığına Dair Karar" verilemeyeceğinden DOSYANIN İŞLEMDEN KALDIRILMASINA,”


Yol Tarifi